Co je detoxikace a jak je pro naše tělo prospěšná?

V dnešní době je detoxikace stále populárnějším pojmem a lidé hledají odpovědi na otázky, jak detoxikovat, kdy detoxikovat, čím detoxikovat a podobně,

Z tohoto důvodu nám zakladatel a prezident Aliance výživových poradců Slovenské republiky a odborný garant kvalifikace výživových poradců pro redukční a výživové programy NUTRI FOOD PLAN odpověděl na podrobné informace o detoxikaci. PhDr. Iveta Nemcová, MBA.

Co máme na mysli pod pojmem detoxikace?

Detoxikaci organismu lze přirovnat k jakési vnitřní hygieně, kdy se naše tělo zbavuje škodlivých odpadních látek vlastního metabolismu (kyselina močová, kyselina mléčná) a různých toxinů, které přijímáme ze vzduchu, s potravou, nápoji nebo dokonce ze stresu (psychické toxiny) či virů, bakterií. Je to způsob, jak obnovit rovnováhu v těle a co nejvíce podpořit vlastní léčebné schopnosti organismu. Délka detoxikace není na rozdíl od diety dlouhodobá, nejčastěji trvá 1 až 30 dní.

Jak je jarní detoxikace prospěšná pro lidský organismus?

Účelem detoxikace je: posílení obranyschopnosti organismu, obnova a regenerace buněk, zlepšení fyzické a duševní kondice, zlepšení funkce mozku a hormonálního systému, úbytek tělesného tuku, celkové zlepšení zdravotního stavu. Pravidelné očistné kúry udržují naše tělo v dobrém zdravotním stavu a napomáhají hojení, léčení a prevenci nemocí.

Proč se na jaře doporučuje detoxikace organismu?

Detoxikace by měla být pro každého z nás samozřejmým, trvalým a nepřetržitým procesem. Detoxikace je vhodná zejména v jarních měsících pro očistu organismu po zimním období. Právě v zimě se do těla dostává velké množství škodlivých, toxických látek. Detoxikace organismu je tedy běžným prostředkem, jak omladit, zregenerovat a zbavit tělo přebytečných látek a toxinů, které ho zatěžují.

Čemu detoxikace zabraňuje?

Detoxikaci lze také považovat za prevenci různých chronických onemocnění, např. onkologická, metabolická, autoimunitní, kardiovaskulární onemocnění atd.

V čem spočívá detoxikace?

Pokud se chcete detoxikovat, i když netrpíte vážným problémem, držte se těchto zásad:

  • Důležité je pití vody (může být s citronem) a bylinných čajů (zejména březového, kopřivového, pampeliškového). Začněte vypitím 3 dcl teplé vody hned ráno na lačno, postupně během dne, doporučuje se ½ hodiny. před každým jídlem, ale je důležité nezapíjet jídlo tekutinou. Večer omezte velké množství vody alespoň hodinu před spaním. Denní příjem tekutin by měl být ½ litru na každých 15 kg naší hmotnosti.Vyhýbejte se kávě, alkoholu, sladkým malinám a džusům. Někdo se detoxikuje zeleninovými šťávami.
  • Jezte lehkou a zdravou stravu, omezte maso (zejména červené), smažená jídla, uzeniny, sladkosti, mléko a tavené sýry. Jezte hodně zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků. Čas od času můžete zkusit zařadit do svého režimu „zeleninový den“ nebo den, kdy jíte pouze rýži.
  • Detoxikace těla – zajděte si do sauny, na lymfatickou, ajurvédskou, olejovou, detoxikační nebo medovou masáž, dopřejte si solnou koupel.
  • Pohyb – pohybujte se, stačí obyčejná procházka na čerstvém vzduchu, plavání, jóga, tai-či atd.
  • Relaxujte – zkuste meditaci nebo autogenní trénink.
  • Spánek – dopřejte si dostatek spánku.

Co konzumovat?

Smyslem detoxikace organismu není jen užívání vitamínů a doplňků stravy, ale také změna jídelníčku s výběrem vhodných potravin, které detoxikaci podporují.Některé potraviny jsou schopny detoxikaci podporovat a vázat na sebe toxiny.

Patří mezi ně:

  • Česnek – antibiotikum, antimykotikum, antiparazitikum, příznivě ovlivňuje metabolismus, kardiovaskulární systém, imunitu.
  • Skořice – má silné antidiabetické účinky, působí antiparaziticky, používá se jako čaj nebo koření.
  • Zázvor – má protizánětlivé a protirakovinné účinky a působí také proti parazitům.
  • Chilli – obsahuje flavonoidy, působí proti nádorovým onemocněním, bolesti, kvasinkám a plísním.
  • Mořské řasy – (Chlorela) mají vysoký obsah všech důležitých nutričních látek, působí silně detoxikačně, antivirově.
  • Zelenina – např. zelí, kapusta, špenát, květák, brokolice, červená řepa, mrkev (beta-karoten).
  • Ovoce – jablka (pektiny, B, C, výroba jablečného octa – zrychlení metabolismu, kiwi (C , banány (draslík)).

Aby měly detoxikační prostředky správné účinky, je nutné se vyhnout dietám, které zatěžují organismus. Je třeba omezit cukry, přesolené potraviny, bílé pečivo, maso, všechny chemické přísady – zvýrazňovače chuti.

Kdy je detoxikace nutná a komu byste ji doporučili?

Pokud se člověk cítí dlouhodobě unavený, má zažívací problémy, kožní problémy nebo například hormonální nerovnováhu a mnoho dalších problémů nebo např. u nastávajících matek, nejlépe ½ roku před plánovaným těhotenstvím. Příčinou může být přetížení toxiny (plísně, bakterie, viry, těžké kovy, …). Pokud je některý orgán dlouhodobě přetěžován nebo naopak oslabován, vzniká v těle nerovnováha. Například pokud člověk dlouhodobě přetěžuje játra, mohou se objevit otoky a špatné trávení těla, přetížené ledviny se projevují tmavě zbarvenou, zapáchající močí. Špatně fungující a přetížený lymfatický systém se může projevit běžnými onemocněními, jako jsou nemoci dýchacích cest a celulitida.

Detoxikace těla se naopak nedoporučuje:

  • před a po operaci
  • diabetici užívající inzulín
  • osoby s poruchami příjmu potravy, tj. Bulimie, anorexie
  • pacienti užívající antidepresiva
  • těhotné a kojící ženy
  • staří lidé nad 70 let

PhDr. Iveta Nemcová, MBA

Zakladatel a prezident Aliance výživových poradců Slovenské republiky a odborný garant kvalifikace výživových poradců pro redukční a výživové programy NUTRI FOOD PLAN.

Sociální média

Nejoblíbenější články

NEWSLETTER

Nenechte si ujít exkluzivní přístup k novinkám, soutěžím nebo propagačním akcím. Přihlaste se!