Téma koronavirů zasáhlo snad každého z nás. Strach z neznámého vyvolává ve společnosti hysterii až paniku. Co však můžeme udělat pro sebe kromě dodržování karantény, hygienických a epidemiologických opatření?
Rozhodně zde platí, že jste to, co jíte. Odborníci nás informují o tom, jak probíhá samotná infekce koronavirem. „Je nepopiratelným faktem, že skutečný průběh u nakažené osoby závisí na schopnosti imunitního systému jedince vypořádat se s virem. Zjednodušeně řečeno, pokud člověk nepatří do rizikové skupiny, tedy mezi seniory nebo osoby trpící jinou nemocí, a má dobrou imunitu, je průběh nemoci obvykle mírný nebo dokonce bezpříznakový,“ uvedl. vysvětluje nutriční specialistka NUTRI FOOD PLAN Miriam Varšová .
Jak můžeme v tomto náročném období posílit svou imunitu?
Po jakých potravinách bychom měli v této šílené době sáhnout, abychom si nedělali zásoby potravin s nízkou výživovou hodnotou, jako je mouka, těstoviny nebo cukr, jak jsme tomu byli svědky v posledních dnech?
„Především je to už taková alfa a omega, že nás nejvíce chrání vitamin C, tedy kyselina askorbová. To je rozhodně fakt. Průměrný dospělý zdravý muž by měl užívat 110 mg denně a zdravá žena 100 mg, děti 50-80 mg v závislosti na věku. Za všech okolností platí, že v průběhu stresu nebo nemoci, tj. jsou-li nároky na organismus vyšší, např. jako je epidemie koronaviru, nadměrný stres atd. měli bychom se jí věnovat mnohem více,“ dodává Miriam Varšová.

Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který hraje důležitou roli v imunitním systému, kardiovaskulárním systému, adaptaci na stres, v boji proti volným radikálům a při udržování zdravých očí, kloubů a pojivových tkání. Člověk je závislý na příjmu tohoto vitaminu stravou a nedokáže ho ani skladovat, proto by ho měl přijímat denně.

Proč je vitamin C důležitým faktorem pro posílení imunity?
„Protože vitamin C je jedním z klíčových antioxidantů, tj. látek, které eliminují nežádoucí procesy, jako např. tvorbu různých toxických látek v těle,“ dodává Miriam Varšová – výživová poradkyně NUTRI FOOD PLAN pro Košický kraj.
Podle odborníka na výživu se nejvíce vitaminu C nachází v červené paprice, a to v průměru 191 mg na 100 g červené papriky, což je však ovlivněno druhem, čerstvostí apod. Můžete však sáhnout i po petrželi, černém rybízu, brokolici, křenu nebo zelené paprice. Nesmíme zapomenout na citrusové plody, z nichž nejvíce „céčka“ mají pomeranče a citrony, méně mandarinky. Vedle petržele můžeme v květináčích na oknech pěstovat také pažitku nebo řeřichu.

Jak známo, vařením se množství vitaminu C snižuje a mění se v neúčinné produkty, proto bychom měli tyto potraviny konzumovat čerstvé. I při konzumaci čerstvých plodů je třeba dávat pozor na vitamin C, protože je pravděpodobně nejrychleji oxidující živinou. Pokud tedy loupeme kiwi nebo okurku, děláme to těsně před konzumací, nebo je nutné surovinu skladovat ve vzduchotěsné nádobě.
„Kromě vitaminu C potřebujeme také vlákninu, která významně ovlivňuje náš mikrobiom, tedy mikroorganismy, které v nás žijí. A právě mikrobiom je v poslední době hlavním tématem diskusí o imunitě. Vlákna lze nalézt např. v jablkách, semínkách, ořeších atd.,“ vysvětluje odborník na výživu. Kromě toho můžete jednotlivé pokrmy doplnit o vlákninu NutriFood.
Nezapomeňte na potraviny s protizánětlivým účinkem
Kvašené mléčné potraviny, jako je kefír, acidofilní mléko, čerstvý jogurt a oblíbené kysané zelí, do této skupiny potravin rozhodně patří. Kvašené produkty dodávají tělu zdravé, prospěšné bakterie – probiotika a udržují tak zdravou střevní mikroflóru, která významně ovlivňuje naši imunitu a kondici, a tím i rychlost boje s možnými zdroji onemocnění.
Samostatnou kapitolou je cibule a česnek, kterým se od nepaměti přisuzují léčivé a dokonce zázračné účinky. A přestože je nazýváme přírodními antibiotiky, obsahují také řadu antioxidantů, které mají podobné účinky jako vitamin C, a proto by rozhodně neměly chybět v žádné lednici.
Pitný režim je důležitý
Ani v této době karantény by se nemělo zapomínat na pití. Skvělým pomocníkem v boji proti virům a zánětům je bezesporu zázvor a šípky. Pokud si připravujete šípkový čaj, nezapomeňte, že vařením se ničí vitamin C. Připravte si ho tak, že večer namočíte rozdrcené šípky do vody, během noci se vylouhují a ráno vývar jen ohřejete.

Rakytník řešetlákový není v naší oblasti příliš známý, i když jsme se s ním nedávno setkali. Rakytník řešetlákový obsahuje velké množství antioxidantů, řadu biologicky aktivních látek a jen několik bobulí vám poskytne denní dávku vitaminu C. Naše obchody již nabízejí různé šťávy, oleje, čaje nebo tinktury z rakytníku. Aby si rakytník zachoval co nejvíce účinných látek, musí být opět co nejšetrněji zpracován.
Říkáte si, že potřebujete jen vitamin C v tabletách z lékárny, a to je vše. Je to chyba.
„V první řadě bychom měli používat látky, které jsou zdraví prospěšné – vitamíny, minerály, antioxidanty atd. z přírodních zdrojů prostřednictvím pestré a vyvážené stravy. Matka příroda se postarala o to, aby přírodní zdroje obsahovaly mnoho dalších prospěšných látek, které se vzájemně synergicky ovlivňují a posilují tak léčebný účinek všech přijatých živin.“ dodává Miriam Varšová.

ING. MIRIAM VARŠOVÁ
Vzdělání v oblasti výživy získala v oboru vědecká výživa člověka na Slovenské zemědělské univerzitě v Nitře. Po ukončení studia získala znalosti v oblasti potravinářství z legislativního hlediska na ministerstvu zemědělství a později v několika farmaceutických společnostech. Tam získala nové poznatky v oborech kardiologie, diabetologie a interní medicíny. V současné době se zabývá výživovým poradenstvím nejen v oblasti redukce hmotnosti pomocí programů NUTRI FOOD PLAN, ale také provozuje poradenská centra NUTRI FOOD PLAN v okresech Spišská Nová Ves, Poprad, Košice.