Léto, vysoké teploty a menší chuť k jídlu. Proč tomu tak je? Co potřebujeme jíst, abychom byli sytí? Odpovědi na tyto otázky znají naše výživové poradkyně Veronika Clavel dis a Zuzana Čičmanská.
V létě možná nemáme na jídlo takovou chuť, ale toto roční období je výjimečnou příležitostí k hubnutí. „Ppři vyšších teplotách se zvyšuje příjem tekutin a potlačuje potřeba jíst. Pitný režim je proto velmi důležitý,“ říká Veronika Clavel Dis. Proto tělu prospívají lehce stravitelné potraviny, které obsahují více vody, jako je ovoce, zelenina nebo bílé maso. V létě jsou těžko stravitelné potraviny obtížně stravitelné. Složení stravy by mělo být vyvážené a pestré – dostatek celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků, ryb, drůbeže, brambor a luštěnin. Zásadní jsou také jednoduché sacharidy.
Stejně jako v zimě máme rádi teplejší jídla, jíme více polévek nebo méně studených jídel, v létě je tomu naopak. Důležité je také věnovat pozornost skladování a údržbě potravin. V létě se totiž potraviny a jídla častěji kazí.
Studené polévky
Okurkový salát nebo tzatziki z bílého jogurtu, kopru a trochy česneku. Co mají tato jídla společného? „Mezi mé oblíbené letní pokrmy patří sezónní saláty z domácí zeleniny (rajčata, papriky, salát, okurky),“ říká Zuzana Čičmanská. „Dochutím je jen trochou soli a olivového oleje nebo je zkombinuji s kousky sýra a kuřecím masem či rybou.“
Kromě bílkovin je důležitý také příjem vlákniny. O to se postará lehké, bílé grilované maso nebo ryba s grilovanou zeleninou. „V létě jsou nejlepší recepty z ovoce, ať už čerstvého, nebo mraženého,“ pokračuje Veronika Clavel, Dis. „Výborné jsou také kostky ledu nebo mražené ochucovadla do vody od společnosti NutriFood. Také mražené jahody.„
Podle výživové poradkyně Zuzany Čičmanské je výborné také sezónní ovoce s tvarohem nebo třeba grilovaný ananas. Totéž platí pro polévky, které mohou být výborné i za studena. Například okurková polévka nebo dýňová polévka. Zejména v horkých měsících nás nejen zasytí, ale také ochladí.
Recept na salát od Zuzky:
- 3-4 listy ledového salátu
- 3-4 větší rajčata
- 3-4 okurky (asi 8-10 cm dlouhé)
- 1 červená paprika (může být červená)
- 1-2 mladé cibule
- 20 dkg grilovaných kuřecích prsou (mohou být česneková)
- 1-2 lžičky olivového oleje
- sůl podle chuti
- bazalka nebo provensálské bylinky
Vše nakrájejte na plátky, pokapejte olejem, osolte a okořeňte bylinkami a nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
ZUZANA CHICMANSKA
Poradenské centrum NUTRI FOOD PLAN v Detvě v Banské Bystrici a Lovči
Kromě bílkovin je důležitý také příjem vlákniny. O to se postará lehké, bílé grilované maso nebo ryba s grilovanou zeleninou. V létě jsou nejlepší recepty z ovoce, ať už čerstvého, nebo mraženého. Výborné jsou také kostky ledu nebo mražené ochucovadla do vody od společnosti NutriFood.