Zapomenutá kvaka: keltská pochoutka, která je tu s námi dodnes

Kvak. Pro ty, kteří slyší toto jméno poprvé: není to jméno zvířete. Quacca je druh zázračné plodiny, která kdysi nebyla vůbec neznámá, naopak: tvořila základ lidské výživy. V minulosti jím zaháněli hlad.

Pěstovali ji Keltové, kteří žili i na našem území. Postupně však bylo pěstování kdoule nahrazeno pěstováním brambor. Dnes se pěstuje jen okrajově, hlavně v severních částech Evropy, například v Norsku nebo Švédsku. „Kvašák“ obsahuje vysoký obsah vody a díky tomu se dobře používá v kuchyni. dietních programech . Obsahuje také řadu vitamínů: vitamín C, beta-karoten, provitamín A, vitamíny. B, minerály jako draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo, zinek a další,“ říká nutriční specialistka společnosti NUTRI FOOD PLAN, Mgr. Viera Beňušková

Recept.

2 porce

Postup:

V hrnci na rozehřátém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a pórek. Část šalvěje si nechte stranou na ozdobu polévky. Později přidáme nasekaný quac a petrželku, chvíli podusíme, zalijeme vodou a přikryté dusíme asi 20 minut. Přidejte jemně nasekaný česnek, oregano a polévku rozmixujte. Hotovou polévku ochuťte zeleninovým vývarem NutriFood. Polévku na talíři ozdobte smaženou cibulkou.

MGR. VÍRA BEŇUŠKOVÁ


Poradenské centrum NUTRI FOOD PLAN v Partizánském
Díky vysokému obsahu vápníku se kvaka používá při léčbě osteoporózy. Vápník také zlepšuje střevní peristaltiku a vysoký obsah draslíku snižuje krevní tlak. Quacca má také antibakteriální účinky.

Sociální média

Nejoblíbenější články

NEWSLETTER

Nenechte si ujít exkluzivní přístup k novinkám, soutěžím nebo propagačním akcím. Přihlaste se!