Kvak. Pro ty, kteří slyší toto jméno poprvé: není to jméno zvířete. Quacca je druh zázračné plodiny, která kdysi nebyla vůbec neznámá, naopak: tvořila základ lidské výživy. V minulosti jím zaháněli hlad.
Pěstovali ji Keltové, kteří žili i na našem území. Postupně však bylo pěstování kdoule nahrazeno pěstováním brambor. Dnes se pěstuje jen okrajově, hlavně v severních částech Evropy, například v Norsku nebo Švédsku. „Kvašák“ obsahuje vysoký obsah vody a díky tomu se dobře používá v kuchyni. dietních programech. Takisto obsahuje množstvo vitamínov: C, betakarotén, vitamíny skupiny B, minerálne látky ako draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok, či iné,“ h otevře odborník na výživu ze společnosti NUTRI FOOD PLAN, Mgr. Viera Beňušková
Recept.
2 porce
- 200 g tuřínu
- 50 g petrželky
- 50 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g pórku
- Zeleninový vývar NutriFood
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sušené oregano
Postup:
V hrnci na rozehřátém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a pórek. Část šalvěje si nechte stranou na ozdobu polévky. Později přidáme nasekaný quac a petrželku, chvíli podusíme, zalijeme vodou a přikryté dusíme asi 20 minut. Přidejte jemně nasekaný česnek, oregano a polévku rozmixujte. Hotovou polévku ochuťte zeleninovým vývarem NutriFood. Polévku na talíři ozdobte smaženou cibulkou.
MGR. VÍRA BEŇUŠKOVÁ
Poradenské centrum NUTRI FOOD PLAN v Partizánském
Díky vysokému obsahu vápníku se kvaka používá při léčbě osteoporózy.
Vápník také zlepšuje střevní peristaltiku a vysoký obsah draslíku snižuje krevní tlak. Quacca má také antibakteriální účinky.