Uvolněte napětí v těle a zlepšete svůj spánek. Jak? Odpověď je čokoláda.

O vlivu čokolády na náš organismus se vyprávějí různé příběhy již mnoho let. I když se v některých případech jedná o výmysl, i čokoláda má svá negativa a pozitiva. Věděli jste, že zmírňuje úzkost a má pozitivní vliv na nehty a vlasy?

Čokoláda je potravina, která nás provází od útlého dětství. Kromě toho, že ho máme jen tak, přidáváme ho do různých receptů. Věděli jste však, že čokoláda může udržet vaši mysl v kondici? Vše má však svá pozitiva i negativa.

Bohatým zdrojem hořčíku je například hořká čokoláda. „Uvolňuje napětí a snižuje nervosvalovou dráždivost, zmírňuje křeče, působí proti stresu, zlepšuje paměť a spánek. Čokoláda také obsahuje železo, které pomáhá dopravovat kyslík do mozku, tomu se přisuzuje zvýšená duševní činnost, i když to jsou zatím jen spekulace,“ vysvětluje certifikovaný výživový poradce NUTRI FOOD PLAN Ing. Jiří Krejčí. Miriam Varšová

Pozitiva a negativa

Čokoláda má proto pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, působí antidepresivně, stimuluje mozkovou činnost, zmírňuje úzkost, zvyšuje bdělost, snižuje únavu, a pokud jíte kvalitní čokoládu, má pozitivní vliv na vaše vlasy nebo nehty. V minulosti bylo čokoládě připisováno mnoho negativních účinků, které se však nepotvrdily. Nebylo například prokázáno, že by čokoláda měla negativní vliv na těhotné ženy nebo že by kvalitní hořká čokoláda mohla způsobovat zvýšený výskyt zubního kazu. Nicméně i čokoláda má svá negativa. Jak upozorňuje Miriam Varšová, všechny tyto faktory závisí na kvalitě čokolády a jejím množství. „Pokud konzumujeme kvalitní hořkou čokoládu v rozumném množství, není třeba se obávat. S klesající kvalitou a rostoucí spotřebou se čokoláda může stát nepřítelem. To je způsobeno kalorickým obsahem tukových složek a cukrů, které dodávají tělu velké množství energie najednou,“. dodává.

Nadměrná konzumace čokolády může způsobit obezitu a její nekontrolovaná konzumace může vést k různým alergiím. Čokoláda má také silný vliv na hladinu cukru v krvi, takže její nadměrná konzumace může být jedním ze spouštěčů poruch metabolismu cukrů, které mohou vést k cukrovce. Čokoláda se také podílí na vzniku zácpy. Neměli bychom ji jíst, když nás bolí hlava, protože i když tak nevypadá, může být spouštěčem migrény.

Kakaové boby, se kterými se dokonce obchoduje na burzách.

Na trh se dostávají také čokolády nízké kvality s přidanými látkami, tzv. „čokoládovými aditivy“. E’s. Přidávají se hlavně do levnějších druhů čokolád a náhražek pro zlepšení vzhledu, barvy, vůně, chuti nebo trvanlivosti. Ty musí být vždy uvedeny na obalu čokolády, a pokud je na obalu najdete, raději výrobek nekupujte. Jednou z nejdražších surovin potřebných k výrobě čokolády jsou kakaové boby, s nimiž se dokonce obchoduje na burze. Obsahují kakaové máslo, tuk, který se v čokoládě často nahrazuje jinými, levnějšími tuky, nejčastěji různými ztuženými tuky. Plnohodnotná náhrada tohoto výrobku však neexistuje a kromě odlišné chuti má tato čokoláda i nežádoucí vlastnosti, jako je vysoký obsah nasycených tuků, vysoký obsah rafinovaného cukru, různé stabilizátory, aromata a přídatné látky. Pokud máte chuť na čokoládu, můžete vyzkoušet tyčinky NutriFood s nízkým obsahem sacharidů.

Čokoláda obsahuje dokonce více než 300 různých látek. Mezi nejdůležitější patří:

  • antioxidanty, konkrétně flavonoidy – kakao obsahuje zejména flavanoly, polyfenoly.
  • Teobromin
  • Kofein
  • minerály a stopové prvky, jako je vápník, hořčík, draslík, ale také železo, fosfor a mangan.
  • vitamíny K, B
  • vlákno

Každá z těchto látek má také vliv na jednotlivé orgány v našem těle. „Například flavonoidy obsažené v čokoládě mohou mít pozitivní vliv na cévy a činnost srdce. Působí také proti tvorbě krevních sraženin, čímž snižují riziko ucpání cév,“ vysvětluje ing. Miriam Varšová Zmíněný polyfenol má navíc pozitivní vliv na imunitní systém a ochranu organismu před nachlazením. Teobromin je alkaloid, který je podobný kofeinu a spolu s kofeinem má na člověka povzbuzující účinek. Jsou mu připisovány účinky, jako je snižování krevního tlaku, cholesterolu a také pozitivní vliv na centrální nervový systém. Zajímavé je, že teobromin obsažený v čokoládě není pro člověka toxický ani při konzumaci velkého množství. Pro psy a koně však čokoláda představuje smrtelné riziko – právě kvůli obsahu teobrominu.

Chroupání bez výčitek svědomí

Pokud se však obáváte, že během svačiny přiberete, mohou být nutričně vyvážené tyčinky FIT NutriFood skvělou volbou. Tyčinky NutriFood s nízkým obsahem sacharidů nejen skvěle chutnají, ale jsou také bohaté na vlákninu, bílkoviny a mají vyšší obsah vitamínů a minerálů. Díky nízkému obsahu sacharidů (4 g, z toho pouze 1 g cukru) jsou vhodné i jako svačina při hubnutí.

ING. MIRIAM VARŠOVÁ


Poradenství NUTRI FOOD PLAN v Košicích, Popradu a Spišské Nové Vsi
Čokoláda má proto pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, působí antidepresivně, stimuluje mozkovou činnost, zmírňuje úzkost, zvyšuje bdělost, snižuje únavu, a pokud jíte kvalitní čokoládu, má pozitivní vliv na vaše vlasy nebo nehty.

Sociální média

Nejoblíbenější články

NEWSLETTER

Nenechte si ujít exkluzivní přístup k novinkám, soutěžím nebo propagačním akcím. Přihlaste se!