Jíte, i když nemáte hlad? V tom případě byste měli vědět toto!

Upozorňuje vás mozek nebo žaludek na hlad? Cítíte se po jídle spokojení, nebo máte výčitky svědomí? Uspokojuje jídlo fyzickou potřebu nasycení, nebo vás odměňuje, utěšuje či uklidňuje? Odpovědi na tyto otázky mohou odhalit problém se špatným vztahem k jídlu, který obvykle souvisí s nadváhou, nemocí nebo psychosociálními poruchami. Je dobré umět včas a vhodně reagovat.

„Nadváha zkracuje život přibližně o 12 let.“

PSYCHOGENNÍ PŘEJÍDÁNÍ MŮŽE POSTIHNOUT KOHOKOLI

Výše zmíněný nesprávný přístup k jídlu se nazývá psychogenní nebo emoční stravování. Jídlo v tomto případě neplní funkci naplnění žaludku, ale člověk se snaží řešit své emocionální potřeby a získat pocit klidu. Spouštěčem bývá stresová situace, nikoli hlad.

„Podle statistik psychologů je psychogenní přejídání nejčastějším způsobem, jakým se lidé vyrovnávají se svými problémy.

  1. problémy ve vztazích,
  2. tlak v práci,
  3. ekonomické problémy,
  4. zdravotní problémy.“

Podle zpravodajského serveru CNN vede izolace doma v důsledku Covid-19 k tzv. emočnímu přejídání, které postihuje mnoho lidí, kteří dříve neměli sklon zahánět stres nebo emoce jídlem.Své k tomu říká i moderní fenomén workoholismu, kdy jsou stravovací návyky také podřízeny práci, tedy nepravidelné stravování, vynechávání jídla, nedostatek času na jídlo apod.

AŽ ZJISTÍTE, KDO JE VÁŠ PROTIVNÍK, ZJISTÍTE, JAK HO PORAZIT.

Emoční přejídání porazíte především tím, že zjistíte jeho příčinu a začnete ji řešit.




„Každý jsme jiný, ale obecně platí, že pokud při jídle sáhneme po sladkém = zaháníme emocionální problémy, slané = pracovní a existenční problémy, tuhé/křupavé = hněv.“

Společným jmenovatelem je stres. Ta může stát i za neschopností zhubnout. Stres narušuje metabolické procesy a zvyšuje hladinu ghrelinu, hormonu podporujícího chuť k jídlu, a snižuje hladinu leptinu, hormonu ukládajícího tuk. Pokud pocítíte nutkání jíst v důsledku stresu, víte, že je to „jen“ ve vaší hlavě, a můžete mu odolat.

VYTVOŘIT SI ZDRAVÝ VZTAH K OBLÍBENÝM POTRAVINÁM

Dobrou zprávou je, že kontrolu nad stravovacími návyky lze znovu získat. Výrazně vám pomůže, když si vytvoříte zdravý vztah ke svým oblíbeným potravinám, popř. Dejte přednost potravinám, ke kterým si můžete vytvořit zdravý vztah. Na trhu je široká škála chutných a zdravějších alternativních potravin. Říká se to snadno, ale vyžaduje to trpělivost, zkoušení a pevnou vůli. Ale i když vám chybí, máme pro vás řešení.

ŘEŠENÍ NA MÍRU

Každý člověk je jedinečný. Jeho požadavky a potřeby se v průběhu času mění. Proto musí být jeho strava také přizpůsobena jeho aktuálním potřebám a zdravotnímu stavu. Zdravá výživa, sledování nutričních a energetických hodnot potravin, porovnání příjmu a výdeje a snižování hmotnosti jsou závažné procesy. Je dobré mít spolehlivého partnera, který vás těmito procesy bezpečně provede.

„Přechod na zdravou stravu, zdravý životní styl, osvojení si nových stravovacích návyků je složitý proces, který je jednodušší a bezpečnější pod dohledem odborníka, který dokáže ve správnou chvíli motivovat.“

Odborné poradenství certifikovaných výživových poradců a poradců pro zdravý životní styl, dohled, podpora a motivace k hubnutí jsou vám plně k dispozici na celém Slovensku, v České republice a Maďarsku – v poradenských centrech NUTRI FOOD PLAN.

Redukční a výživové programy společnosti NUTRI FOOD PLAN splňují přísná kritéria a požadavky na nutričně vyváženou stravu, která obsahuje dostatečné množství vitaminů, minerálních látek, aminokyselin a stopových prvků. Splňují a zajišťují požadavky na účinné hubnutí a dlouhodobé udržení hmotnosti. Neváhejte se na nás obrátit. Můžete získat pouze.

Sociální média

Nejoblíbenější články

NEWSLETTER

Nenechte si ujít exkluzivní přístup k novinkám, soutěžím nebo propagačním akcím. Přihlaste se!