Čaj je jednou z mála potravin, která je prospěšná prakticky pro každého. Poradíme vám, kdy je nejlepší pít čaje a které z nich mají jaké příznivé účinky na vaše zdraví.
Při pití čaje očekáváme nejen plnou chuť a vůni, ale také požitek a uvolnění při každém šálku. Každému chutná jinak. Někdo miluje čaj s medem a citronem, jiný ho pije s cukrem nebo dokonce s mlékem. Jsou však i tací, kteří ji milují čistou bez příchutí. Je jistě mnoho lidí, kteří si bez svého oblíbeného čaje nedokážou představit den.
„Čaj je jednou z mála potravin, která je prospěšná prakticky pro každého. Důležitý je samozřejmě nejen výběr, ale i samotná příprava. Díky svým blahodárným účinkům na zdraví je tento nápoj dnes běžnou součástí našeho každodenního života. Neměli byste ji však pít neustále a používat ji jako náhražku obyčejné vody, protože může být velmi nebezpečná, zejména pro pacienty s hypertenzí. Pozor také na pití některých čajů na lačný žaludek, protože se mohou tvořit kyseliny,“ vysvětluje výživový poradce NUTRI FOOD PLAN, Ing. Miriam Varšová.
PODLE ČEHO VYBÍRAT ČAJ?
Málokdo ví, že čaje pocházejí ze stejné rostliny, čajovníku čínského /Camellia sinensis/, a přesto existuje nespočet druhů. Rozdíly mezi jednotlivými druhy a kategoriemi čaje jsou dány způsobem zpracování, zeměpisnou oblastí, z níž čaj pochází, a kvalitou a druhem materiálu použitého k jeho výrobě. Kromě kofeinu obsahuje čaj také řadu antioxidantů a asi 130 různých druhů chemických látek, které posilují imunitní systém organismu. Každý druh čaje ovlivňuje naše zdraví jiným způsobem.
„Kofein v čaji se také nazývá tein. Podle chemického složení jsou kofein a tein totožné. Rozdíl je však v účincích. Tein, kofein v čaji a kofein v kávě se vážou na různé molekuly, takže se psychoaktivní látky uvolňují odlišně. Kofein v kávě se váže na kyselinu chlorogenovou a již při kontaktu se žaludečními kyselinami začíná působit. Tein v čaji se váže na polyfenoly, které působí pouze ve střevech. Nástup účinku je pozvolný a pomalejší. Proto se člověk může díky pití čaje cítit klidnější a vyrovnanější.“ dodává Ing. Miriam Varšová.
KTERÉ ČAJE JSOU PRO NAŠE TĚLO NEJZDRAVĚJŠÍ?
Podle odborníka na výživu ing. Miriam Varšové jsou nejzdravější zelené a bílé čaje. Vyrábí se z mladých lístků čajovníku. Jsou proto bohaté na prospěšné látky a jsou nejméně technologicky zpracované. Nejlepší a ideální sypaný zelený čaj obsahuje vitaminy B, C, A, D, draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, katechin, polyfenoly, kofein a tokoferoly. „Bílý čaj je jedním z nejzdravějších čajů, protože pupeny obsahují mnoho antioxidantů, jako jsou katechiny a polyfenoly, které posilují imunitní systém,“ dodává.
7 DŮVODŮ, PROČ PÍT ČAJ
- Je zcela zřejmé, že čaj podporuje dlouhověkost. Číňané od nepaměti považují čaj za základ dlouhověkosti.
- Pití čaje prospívá celkovému zdraví a pocitu pohody.
- Čaj nás chrání před stresem a nemocemi. Některé z jedinečných složek čaje však prokazatelně působí na specifických místech v těle. Její příznivé účinky na zdraví jsou popsány od ústní dutiny až po trávení.
- Detoxikační účinky antioxidantů obsažených v čaji podporují regeneraci a obnovu buněk a chrání pokožku před škodlivými volnými radikály, přičemž bylo prokázáno, že mohou předcházet rakovině.
- Hydratační účinky – navzdory obsahu kofeinu se čaj skládá především z vody.
- Antimikrobiální účinky – čaj je vynikajícím přírodním zdrojem fluoridu, který zabraňuje vzniku zubního kazu a zápachu z úst způsobeného bakteriemi. Snižuje také tvorbu zubního plaku.
- Předpokládá se, že polyfenoly obsažené ve všech druzích čaje snižují riziko degenerativních onemocnění, protože chrání části mozku zodpovědné za učení a paměť a také zlepšují kognitivní výkonnost mozku. Čajové flavonoidy také chrání srdce před kardiovaskulárními chorobami.
ZELENÝ, ČERNÝ NEBO BYLINNÝ?
Konzumací zeleného čaje zvyšujeme schopnost soustředění, bdělost a dodáváme tělu energii. Pomáhá nám také při hubnutí. Může výrazně snížit riziko vysokého krevního tlaku. Bylo prokázáno, že má významné protirakovinné účinky, ale pomáhá také při úzkosti a depresi.
Černý čaj pomáhá snižovat celkový cholesterol tím, že ovlivňuje triglyceridy a LDL /“špatný“/ cholesterol. Může mít také preventivní účinek na snížení výskytu mrtvice nebo infarktu myokardu. Pití černého čaje pomáhá při trávení tím, že zklidňuje žaludek a střeva a pomáhá předcházet žaludečním křečím. Posiluje imunitní systém a pomáhá tělu bojovat s viry. Zároveň pomáhá v boji proti plísním a bakteriím. Černý čaj nám dodá energii, zlepší koncentraci a výkonnost. Jeho účinky jsou tak úžasné, že existují náznaky jeho preventivního působení proti cukrovce. Díky obsahu polyfenolů a katechinů se mu přisuzují protirakovinné účinky.
Oolong se doporučuje jako digestiv po jídle.
Pu´erh je mimořádně vhodný pro trávení, má probiotické účinky, které podporují trávení a stimulují imunitní systém, a také se předpokládá, že podporuje spalování tuků.
Nesmíme zapomenout na naše oblíbené bylinné čaje, které mají léčivé účinky.
- Zázvorový čaj – pikantně kořeněný čaj, výborný při nachlazení. Je to silný stimulant imunitního systému. Oblíbený je zejména v kombinaci s citronem a medem.
- Kopřivový čaj se obecně používá při anémii, artritidě, ale také při vysokém krevním tlaku, vypadávání vlasů nebo na zlepšení pleti.
- Heřmánkový čaj je dobrým lékem na žaludek, ale jeho uklidňující účinky mohou také navodit dobrý spánek.
- Mátový čaj zlepšuje trávení, snižuje nadýmání, tlumí průjem a zvracení a pomáhá také při bolestech hlavy nebo oparech.
- Meduňkový čaj – pomáhá při migrénách, zklidňuje stres.
- Čaj z jinanu podporuje lidskou paměť a dobře prokrvuje cévy v těle.
PRO KOHO JE ČAJ ŠKODLIVÝ?
Navzdory nepopiratelným výhodám tohoto nápoje může být zelený čaj pro některé lidi mírně škodlivý. Lidé trpící gastritidou, hypertenzí, pankreatitidou a nervovou vzrušivostí by se jí měli vyhnout. Záleží samozřejmě také na složení a druhu zeleného čaje.
ING. MIRIAM VARŠOVÁ
NUTRI FOOD PLAN Košice a Poprad
Zelený čaj je nejlepší pít v první čtvrtině dne. Obsah kofeinu v čaji vám dodá vitalitu, pomůže vám probudit se a dodá energii na celý den. Ze stejného důvodu je však velmi nežádoucí používat ho večer před spaním a v noci, protože se po něm hůře usíná. Večer bychom měli dát přednost bylinným čajům s uklidňujícím účinkem, jako je např. Třezalka tečkovaná, meduňka lékařská nebo heřmánek.